Herkes antrepo açabilir mi?
Dolayısıyla depo açmak veya işletmek isteyen kişilerin belirli yasal gerekliliklere uyması, lojistik ve ticaret alanında deneyim sahibi olması, finansal kaynaklara ve gerekli sertifikalara sahip olması gerekiyor.
Antrepo lisansı nasıl alınır?
Depo açma ve işletme izni başvurusunda bulunan gerçek ve tüzel kişiler, yatırım yapmadan önce deponun bağlanacağı gümrük idaresine başvuruda bulunarak yatırım izni almak zorundadır. Akaryakıt depoları hariç, özel depolar için yatırım izni aranmaz.
Antrepo açma iznini kim verir?
a) Depo yatırım izni veya depo açma ve işletme izni başvuruları ilgili Gümrük Müdürlüğüne yapılır. Gümrük Müdürlüğünce hazırlanacak değerlendirme sonucuna göre başvuru, izni vermeye yetkili bölge müdürlüğüne görüş bildirilerek iletilir.
Antrepoda kimler çalışır?
Depo memuru iş ilanları ithalat şirketleri tarafından yayınlanır. Malların gümrük işlemleri tamamlanana kadar bir depo kullanılır. Türkiye’de faaliyet gösteren birçok yabancı şirketin deposu vardır. Depo işleri çalışan düzeyinde aynı olsa da yöneticiler için farklıdır.
Antrepo ne kadar kazanır?
Depo işçisi maaşları deneyime göre 2024Deneyim süresi Asgari maaşOrtalama maaş0 – 1 yıl17.600₺17.800₺2 – 4 yıl18.800₺18.800₺5 – 9 yıl21.200₺21.500₺10 yıl +22.500₺22.
Antrenpo açmak ne kadara mal olur?
a) 1.000 m² veya 2.000 m³’e kadar 1.000.000 TL. b) 1.000 m²’den sonra her 1.000 m² için 500.000 TL (1.000 m²’nin altındaki artışlar 1.000 m² ile sınırlandırılacaktır). c) 2.000 m³’ten sonra her 2.000 m³ için 500.000 TL (2.000 m³’ün altındaki artışlar 2 ile sınırlandırılacaktır).
C tipi antrepo nedir?
C tipi depo, işletmeni ile kullanıcının aynı kişi olduğu ve bu kişinin depoya yerleştirilen mallardan sorumlu olduğu özel depo tipidir. D tipi depo, işletmeni ile kullanıcının aynı kişi olduğu ve sisteme erişimin kayıt yoluyla sağlandığı özel depo tipidir.
Antrepo ücretini kim öder?
A. Taşıma işleri komisyoncusu, depolama ücretini ve depolamayla ilgili olarak ortaya çıkan tüm masrafları karşılamakla yükümlüdür.
F tipi antrepo nedir?
(e) F tipi depo, gümrük idareleri tarafından işletilen genel depo türüdür. Serbest dolaşımda olmayan malların sergilendiği ticaret fuarları ve sergiler de depo olarak kabul edilir. Genel depolar ayrıca posta idaresinin sorumluluğunda ve gümrük gözetiminde yabancı parsellerin depolanması için ayrılmış kapalı alanları da içerir.
Depo ve antrepo arasındaki fark nedir?
Depolar malların daha uzun süre depolanmasını ve korunmasını sağlarken, depolar yalnızca depolama işlevini yerine getirir. Bu nedenle, depolama alanları genellikle ithalat ve ihracat işiyle uğraşan şirketler tarafından tercih edilirken, depolar genellikle kısa süreli depolama ihtiyaçları için kullanılır.
Antrepo kaç metrekare olmalı?
Gümrük Yönetmeliği’nin 519 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında: “Genel antrepo olarak açılıp işletilecek yerlerin açık ve/veya kapalı alanlarının toplamı, büyükşehir belediyesi sınırları içinde 5.000 m2’den, diğer yerlerde ise 3.000 m2’den az olamaz.” denilmektedir.
C tipi antrepo nasıl açılır?
C, D ve E türü özel antrepo olarak açılacak yerin işyeri sınırları içerisinde bulunması halinde işyeri açma ve çalışma izni veya buna ilişkin belge yeterli olup, bu belgelerde “antrepo” veya “depo” ibaresinin aranması zorunlu değildir.
Antrepo beyannamesini kim düzenler?
Beyanname gümrük idaresi tarafından kabul edilir. Depoya erişim gümrük memuru ve yetkili gümrük müşaviri tarafından sağlanır.
Antrepo yetkilisi nedir?
Depo yöneticisi, ticari malların gümrüğe gitmeden önce muhafaza edildiği depodan sorumlu kişidir. Bu depolara gelen tüm mallardan sorumlu olan depo yöneticisi, tüm işlemleri yürütmekten sorumludur.
YGM kaç antrepoya bakabilir?
(5) Genel ve özel antrepolarda eşyanın ithalat ve ihracat işlemlerini ve antrepolardaki envanter kayıtlarının altı ayda bir tespitini yapan yetkili gümrük müşavirleri, iki genel antrepodan fazla olmamak üzere toplam dört antrepo için rapor düzenleyebilir.
Türkiye’de kaç tane antrepo var?
Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 41 ilde 92 gümrük müdürlüğüne bağlı toplam 1.195 antrepo bulunuyor.
Antrepo ücretini kim öder?
A. Taşıma işleri komisyoncusu, depolama ücretini ve depolamayla ilgili olarak ortaya çıkan tüm masrafları karşılamakla yükümlüdür.
Antrepo serbest bölge mi?
Antrepolar, malların gümrük gözetimi altında tutulduğu veya izin verilen hallerde ihraç edildiğinde serbest dolaşımda olduğu kapalı veya açık alanlardır.
Kaç çeşit antrepo vardır?
Gümrüklü depolar iki türe ayrılır: ana depolar ve özel depolar. Pratik özelliklerine göre genel depolar A, B ve F tipindedir; özel depolar ise C, D ve E tipindedir.