Aykiri düşünce celiski ne demek?
Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre kelime, “karşıt düşünce; çelişki; çelişkili düşünce” anlamına gelmektedir. “Tartışmaya açık ve kesin bir yargı içermeyen düşünceler arasındaki karşıtlık” anlamında kullanılmaktadır.
Paradoksal düşünce nedir?
Paradoksal düşünme, birbirine zıt olan ancak aynı zamanda sinerjik olarak hareket eden ve daha büyük bir sistem içinde birbirine bağlı olan unsurlar veya ikilikler düşüncesini ifade eder. Bu unsurları ayıran, düşünceyi canlandıran ve farklılıkları vurgulayan sınırlar, biçimsel mantık tarafından güçlendirilir.
Paradoks ne demek örnek?
Ayrıca, derin inançlarla çatışan bir fikir olarak da tanımlanabilir. Bu yüzden bir tür çelişkidir. Paradoksların çoğu zaman cevabı yoktur. Sonuç, durdurulamaz bir trenin yıkılmaz bir duvara çarpması durumunda ortaya çıkacak paradoks gibi, görünür değildir.
Sokrates paradoksu nedir?
Sokrates’in paradoksu bilgi eksikliğiyle ilgili iddiasından kaynaklanır: Hiçbir şey bilmediğimi biliyorum. Bu cümle iki iddia içermektedir: 1) Bir şeyler biliyorum. 2) Hiçbir şey bilmiyorum. Bunları bir bağlaç cümlesi olarak yeniden yazabiliriz: Bir şeyler biliyorum ve hiçbir şey bilmiyorum. 3 Mart 2017 Sokrates’in paradoksu bilgi eksikliğiyle ilgili iddiasından kaynaklanır: Hiçbir şey bilmediğimi biliyorum. Bu cümle iki iddia içermektedir: 1) Bir şeyler biliyorum. 2) Hiçbir şey bilmiyorum. Bunları bir bağlaç cümlesi olarak yeniden yazabiliriz: Bir şeyler biliyorum ve hiçbir şey bilmiyorum.
Çelişki paradoksu ne demek?
Bir paradoks, görünüşte doğru bir ifade veya ifadeler kümesi bir çelişki veya sezgiye aykırı bir sonuç ürettiğinde ortaya çıkar. Genellikle, görünüşte çelişkili sonuçlar veya çıktılar aslında çelişkili yönlere sahiptir.
Müfettiş paradoksu nedir?
Yaprak TAŞDEMİR – Vergi Müfettişi. Paradoks; Tartışmaya açık ve kesin bir yargı içermeyen düşünceler arasındaki çelişki, zıtlık ve karşıtlık anlamına gelir.
Paradoks kaça ayrılır?
Hangi paradoks türleri vardır? Genel olarak, sonsuzluk paradoksları, Russell paradoksları, Zeno paradoksları ve Epimenides paradoksları kategorilerine ayrılırlar. Russell paradokslarına küme teorisi paradoksları da denir.
Paradoks tekniği nedir?
Paradoksal niyet tekniği, kişinin korku uyandıran ortamları ve durumları tekrar tekrar gözünde canlandırmasını ve korkuyu mümkün olduğunca yoğun bir şekilde deneyimlemesini amaçlayan bir davranış terapisi tekniğidir.
Paradoks görünüm nedir?
Resme baktığımızda gözlerimiz beynimize bir görüntü gönderir. Bazen beyin bunu yanlış analiz edebilir. Sürekli olarak yalnızca görsel algıya güvenmek dış dünyayı yorumlamada hatalara yol açabilir. Bu durumlar görsel bir paradoks olarak düşünülebilir.
Platon paradoksu nedir?
Platon’un Demokrasi Paradoksları Platon, kullandığı bu yöntemle, başlangıçta olumlu olan ve insanları mutlu eden bu kavramların, kısıtlanmadıklarında nasıl kendi kendilerini yok edebileceklerini, hatta tam tersine nasıl dönüşebileceklerini anlatır.
Yalan paradoksu nedir?
Yalancı paradoksu “Söylediğim her şey yalan/yanlış” olarak ifade edilir. Böyle bir cümle bir haber cümlesidir ve bu cümlede doğruluk ve yanlışlık birleşmiştir. Paradoks, iki çelişkili ifadenin tek bir cümlede birleşmesinden kaynaklanır.
Zen paradoksu nedir?
Zenon Paradoksları, Parmenides’in, algımızın aksine çoğulluk ve değişimin bulunmadığını, özellikle de hareketin yalnızca bir yanılsama olduğunu ileri süren felsefi öğretisini desteklemek için Elealı Zenon tarafından ortaya atılan paradokslardır.
Çelişkili düşünce ne demek?
Buna karşılık, çelişki kavramı her biçimsel mantık sistemi için aynı anlama sahiptir. Bir çelişki, bir cümlenin doğru versiyonu aynı ortamda ikinci kez önerildiğinde ve olumsuz formunun doğru olduğu ortaya çıktığında ortaya çıkar.
Çelişkili davranmak ne demek?
I. (<çelişki-çelişki) yeni. Anlamı muhalefet, çelişki, çelişki, çelişkidir: kim bilir ne sert çelişkilerdi, ne derin dolaşıklıklar ve yabancılaşma halleriydi bu ziyaretler ki onu sarstı...
Çelişkili durumu nedir?
çelişkili, çürütücü, çelişkili (ifade vb.)
Çelişki paradoksu ne demek?
Bir paradoks, görünüşte doğru bir ifade veya ifadeler kümesi bir çelişki veya sezgiye aykırı bir sonuç ürettiğinde ortaya çıkar. Genellikle, görünüşte çelişkili sonuçlar veya çıktılar aslında çelişkili yönlere sahiptir.